Aan de zwier met schoonrijden

Door de bijdrage vanuit het Sportakkoord Utrecht heeft de trainingsgroep Schoonrijden clinics kunnen geven om iedereen, met name jongeren, kennis laten maken met de sport schoonrijden.

Ria Kraaimaat vertelt: “Onze trainingsgroep bestaat vooral uit 50-plus en we hebben zelfs een aantal 80-plussers die nog over het ijs zwieren. Verjonging is voor het voortbestaan hard nodig. Bij de clinic waren gratis schaatsen beschikbaar en gratis toegang tot de ijsbaan. Voor de promotie hebben we ook een aantal flyers laten maken. De financiële bijdrage vanuit het Sportakkoord was dan ook zeer welkom.” 

Schoonrijden is de oudste vorm van schaatsen, maar wordt nog steeds met veel enthousiasme gedaan. Het schoonrijden staat op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed. De techniek van het schoonrijden is de basis voor alle schaatsdisciplines volgens schaatslegende Ard Schenk en tevens ambassadeur van het schoonrijden. De slag is breder en het gaat allemaal iets rustiger waardoor het minder blessuregevoelig is. Het schoonrijden wordt ook wel slow-skating genoemd in tegenstelling tot speed-skating (schaatsen met noren) en is daardoor veiliger. Ook het zogenaamde stok-rijden en formatierijden valt onder het schoonschaatsen. 

Kom een keer meezwieren!

Zolang de schaatsbaan open is kan iedereen een keer mee komen doen op de maandagavond. De schaatsen worden om 19.30 uur ondergebonden waarna het zwieren op de binnenbaan van De Vechtsebanen kan beginnen. Voorwaarde is wel dat je over enige (recreatieve) schaatservaring beschikt. 

Meer informatie over het schoonrijden is te vinden op: www.vvschoonrijders.nl

Lees ook

Deel dit bericht

Utrecht, de sportieve talentstad van Nederland!