Therapiezwemmen bij Zwemvereniging Utrecht

Zwemvereniging Utrecht is een echte breedtesport-vereniging en heeft leden in alle leeftijdscategori√ęn en disciplines. Het aanbod van de club bestaat onder meer uit waterpolo, wedstrijdzwemmen, maar ook leszwemmen voor jong en oud, trimzwemmen en sinds kort ook therapiezwemmen.

De discipline therapiezwemmen is, voor zover bekend bij ZV Utrecht, redelijk uniek in de omgeving. Het wordt ook wel warmwatertherapie genoemd en is een vorm van sporten en bewegen in warm water waarbij aandacht wordt besteed aan bijvoorbeeld bewegen tegen weerstand en ademhalingsoefeningen. Deelnemers hebben vaak klachten van gewrichten of spieren en zijn veelal op leeftijd. Daarom is het essentieel dat deze activiteiten goed worden begeleid. De club heeft hiervoor twee fysiotherapeuten aangesteld die als vrijwilliger wekelijks het therapiezwemmen verzorgen.

Als vereniging zijn we ons sterk bewust van het grote maatschappelijke belang van deze vorm van sport en bewegen, zeker ook in Utrecht-Overvecht, waar ons thuisbad (Zwembad de Kwakel) gevestigd is.

Bij het opzetten van het aanbod heeft de club er ook rekening mee gehouden dat:

  • De deelnemers veel waarde hechten aan het onderlinge sociale contact tijdens en na de les, bijvoorbeeld met een kop koffie in Sportcaf√© De Kwakel achteraf.
  • Voor de deelnemers zijn er vaak weinig alternatieve vormen van sport en beweging die voor hen geschikt zijn.
  • Het verbreedt de doelgroep die Zwemvereniging Utrecht aanspreekt met haar activiteiten.

In de zomer van 2020 kwam het bestuur echter voor een moeilijk dilemma te staan: door teruglopende ledenaantallen was de sporttak niet meer kostendekkend. De vraag was toen hoe deze belangrijke, aangepaste vorm van sport/bewegen te kunnen blijven aanbieden aan deze doelgroep, zonder het tarief dusdanig te moeten verhogen dat de zwemmers dit zich niet meer kunnen veroorloven?

De zwemvereniging heeft vervolgens via het Utrechts Sportakkoord een subsidie ontvangen voor de vrijwilligersvergoeding van de geclassificeerde fysiotherapeuten.

De bijdrage vanuit het akkoord was net het steuntje in de rug dat we nodig hadden om deze unieke vorm van sport en bewegen te kunnen blijven faciliteren en zodoende ook onze bijdrage leveren aan hun gezondheid, welzijn en sociale contacten.

Nathalie Bakx, penningmeester ZV Utrecht
Zie ook website ZV Utrecht

Lees ook

Deel dit bericht

Utrecht, de sportieve talentstad van Nederland!